01
JUN
2012

Φυσική: Κάτω από τη βάση τα 3 στα 4 γραπτά

Οι δυσκολίες των θεμάτων και η λάθος διατύπωση στο επίμαχο ερώτημα Γ4 είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι υποψήφιοι να κινηθούν κάτω από το δέκα. Μετρημένοι στα δάχτυλα οι αριστούχοι δεν ξεπερνούν το 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από διάφορα βαθμολογικά κέντρα της χώρας για το μάθημα της Φυσικής, καθώς φαίνεται ότι 3 στους 4 υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση, όπου παραδοσιακά παρατηρούνται καλύτερες επιδόσεις, οι αριστούχοι είναι μετρημένοι στα… δάχτυλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για το επίμαχο ερώτημα Γ4 το οποίο αρχικώς αποφασίστηκε να ακυρωθεί εξαιτίας ελλιπούς διατύπωσης, ενώ τρεις ημέρες αργότερα, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων με νέα οδηγία γνωστοποίησε ότι το υποερώτημα θα βαθμολογηθεί κανονικά.

Oπως τόνισε στο «Εθνος» μέλος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, η εικόνα από τέσσερα βαθμολογικά κέντρα της Αθήνας δείχνει ότι στο ερώτημα Γ4 απάντησε μόλις το 7% των υποψηφίων της Τεχνολογικής και το 10% της Θετικής Κατεύθυνσης. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα των γραπτών στο ερώτημα Δ4, το οποίο βαθμολογείται με 7 μονάδες.

Καθηγητές από βαθμολογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι από όσα γραπτά έχουν ήδη διορθώσει μόλις το 1% των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης κατάφερε να απαντήσει στο Δ4, ενώ από την Τεχνολογική δεν το έλυσε ούτε ένας! Οι ίδιοι καθηγητές τόνισαν πως κανένα από τα γραπτά δεν ξεπέρασε τις 80 μονάδες (με άριστα το 100).

Αναφορικά με τα γραπτά που βρέθηκαν κάτω από τη βάση στη Θετική Κατεύθυνση, επισημαίνεται ότι τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε σχέση με την Τεχνολογική. Βαθμολογητές εκτιμούν πως στην κατώτερη βαθμολογική κλίμακα θα βρεθεί περίπου το 45% των υποψηφίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φυσική Κατεύθυνσης είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τους υποψηφίους της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου (τεχνολογικές επιστήμες) επιστημονικού πεδίου.

Σύγκριση
Την περσινή χρονιά οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης είχαν καταγράψει χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με το 2010. Τα άριστα γραπτά έφτασαν το 13,84%, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%.

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 1, το 46% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση, ενώ στην Τεχνολογική 2, το ποσοστό είχε εκτοξευτεί στο 74%.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το πρόβλημα που προέκυψε με το ερώτημα Γ4 της Φυσικής, έκανε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο είχε την ευθύνη για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών.

«Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που παρατηρείται ατυχής διατύπωση ενός ερωτήματος στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Το ενδεχόμενο αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύει η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πανάρετος προσέθεσε όμως ότι «η διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη συνήθη πίεση των ΜΜΕ και επιστημονικών οργανώσεων, ήταν αδέξια και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πείρας της πολιτικής ηγεσίας». Ευτυχώς, κατέληξε, η τελική απόφαση ήταν η σωστή. «Γιατί ίσως να είναι και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα καθορίσει ποιοι θα μπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης».

ΝΙΚ.ΤΡΙΓΚΑ – ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ