19
MAY
2012

ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε μαθήματος, συγκεντρώνονται τα γραπτά από την εξεταστική επιτροπή του κάθε σχολείου. Η επιτροπή ελέγχει αν το πλήθος των γραπτών αντιστοιχεί στο πλήθος των μαθητών που προσήλθαν εκείνη την ημέρα στις εξετάσεις, συγκεντρώνει τα γραπτά σε ένα δέμα το οποίο σφραγίζεται με βουλοκέρι και στη συνέχεια τα προωθεί, αν χρειαστεί και με τη συνοδεία αστυνομίας, στο αρμόδιο βαθμολογικό κέντρο.

Στο βαθμολογικό κέντρο ορίζεται επιτροπή και βαθμολογητές. Μία γεννήτρια τυχαίων αριθμών, ορίζει ποιά γραπτά θα πάνε σε ποιόν βαθμολογητή. Κάθε γραπτό προωθείται σε δύο διαφορετικούς βαυθμολογητές, ο κάθε ένας από τους οποίους βαθμολογεί με βαθό που ανήκει στην κλίμακα από 0 έως 100.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαθμολόγησης από τους δύο βαθμολογητές, προωθείται το γραπτό στην επιτροπή βαθμολόγησης η οποία ελέγχει εάν υπάρχουν διαφορές  στις βαθμολογίες μεταξύ των βαθμολογητών του κάθε γραπτού.

Εάν η διαφορά του βαθμού μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή είναι μικρότερη ή ίση από 12 μονάδες, τότε ως τελικός βαθμός του γραπτού ορίζεται ο μέσος όρος του βαθμού των δύο βαθμολογητών. Αν η διαφορά μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη απο 12 μονάδες, τότε το γραπτό οδηγείται σε αναβαθμολόγηση.

Σε περίπτωση αναβαθμολόγησης καλύπονται οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών και προωθείται το γραπτό σε τρίτο βαθμολογητή. Ο τρίτος βαθμολογητής επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Λυκείου, ή καθηγητής με βαθμό Α’ της αντίστοιχης ειδικότητας με το μάθημα, ο οποίος έχει διδάξει το μάθημα κατά το τρέχων σχολικό έτος.

Ο τελικός βαθμός του γραπτού προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του τρίτου βαθμολογητή και του βαθμού του ενός εκ των δύο πρώτων βαθμολογητών που είναι πλησιέστερος προς αυτόν του τρίτου. Αν ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή είναι στο μέσο όρο των βαθμών των δύο πρώτων βαθμολογητών, ανεξάρτητα από τη διαφορά τη μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε ο βαθμός του γραπτού είναι ο μέσος όρος και των τριών βαθμολογητών (δηλαδή ο βαθμός του 3ου βαθμολογητή).

Η επιτροπή κάθε βαθμολογικού κέντρου είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο στον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών, την ποιότητα της αναβαθμολόγησης και απευθύνει κατάλληλες οδηγίες και συστάσεις στους βαθμολογητές.