12
MAR
2013

Το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας(της φοιτήτριας Σταυρούλας Κατίδου)

Γεια σας! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το έτος που μπήκα στην σχολή ήταν το 2010- 2011, από τεχνολογική κατεύθυνση, και τώρα διανύω το τρίτο έτος φοίτησης (Ε’

εξάμηνο). Ο χρόνος φοίτησης είναι 4 χρόνια και για να μπεις στην συγκεκριμένη σχολή είναι απαραίτητη η ξένη γλώσσα στις πανελλήνιες. Τα μαθήματα είναι πολιτικοοικονομικού περιεχομένου, κ μέχρι το Ε’ εξάμηνο τα περισσότερα είναι θεωρητικά. Υπάρχουν μαθήματα φυσικά που έχουν άμεση σχέση με τα μαθήματα της Γ’ λυκείου, όπως για παράδειγμα τα μαθηματικά και η στατιστική. Όμως είναι περιορισμένα, τουλάχιστον μέχρι να επιλέξεις κατεύθυνση. Οι κατευθύνσεις είναι δύο: α) Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία

β) Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές. Από την στιγμή που επιλέγεις κατεύθυνση εξειδικεύεσαι στα μαθήματα που έχουν σχέση με αυτή, στην πρώτη περίπτωση ασχολείσαι με μαθήματα διεθνών σχέσεων, πολιτικά, διεθνείς οργανισμούς κλπ, ενώ στην δεύτερη περίπτωση τα μαθήματα είναι οικονομικού περιεχομένου, μαθηματικά, στατιστική κλπ. Εγώ προσωπικά μη έχοντας διαλέξει ακόμα κατεύθυνση θα μιλήσω για τα γενικά μαθήματα.

Μπαίνοντας στην σχολή διαπίστωσα ότι τα μαθήματα που είχαν σχέση με τα όσα γνώριζα μέχρι τότε ήταν ελάχιστα (αφού όπως είπα στην αρχή ήμουν τεχνολογική κατεύθυνση και τα σχετικά μαθήματα ήταν λίγα)κ όσο περνούσαν τα εξάμηνα γίνονταν όλο και λιγότερα και δεν το αρνούμαι ότι είχα απογοητευθεί. Δεν το λέω για να σας πανικοβάλλω, απλώς θέλω να τονίσω ότι τα μαθήματα που κάνουμε στο Λύκειο δεν μας καλύπτουν σε όποια σχολή και αν επιλέξουμε να πάμε. Βέβαια με τον καιρό κατάλαβα ότι τελικά όλα είναι δύσκολα αν δεν προσπαθήσεις να τα κατανοήσεις. Τα θεωρητικά μαθήματα απαιτούν πολύ διάβασμα καθώς η ύλη κάθε φορά είναι μεγάλη. Η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική σε κανένα μάθημα, όμως βοηθάει πολύ. Κυρίως στα μαθήματα που δεν είναι τόσο θεωρητικά. Μπαίνοντας στο site της σχολής μπορείτε ναι δείτε τις δυνατότητες πού έχουν οι πτυχιούχοι του τμήματος το πρόγραμμα σπουδών και πολλά άλλα.(http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=Statikes&file=index&tmima=4&stid=145&categorymenu=2).

Αυτό που πρέπει να προσθέσω είναι ότι το περιεχόμενο όλων των μαθημάτων έχει άμεση σχέση με την επικαιρότητα. Αυτό κάνει τα μαθήματα ιδιαιτέρα ενδιαφέροντα. Και παρόλο που η ύλη δεν είναι μικρή, άλλωστε σε ποια σχολή είναι, μπορείς παρακολουθώντας να διευρύνεις τις γνώσεις σου και πέρα από τα όρια του βιβλίου. Ελπίζω να μην σας κούρασα και οι πληροφορίες που σας έδωσα μέσα από την προσωπική μου εμπειρία να σας φανούν χρήσιμες. Καλή τύχη!