17
SEP
2014

Θα βουλιάξουν τα ΑΕΙ από τις μετεγγραφές (star.gr)

Άρχισαν τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, όμως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν, καθώς οι δικαιούχοι όλων των κατηγοριών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 40.000 πρωτοετείς.

Παρότι δεν είναι γνωστό ακόμα πόσοι εξ αυτών θα καταθέσουν τελικά αιτήσεις, κάτι που θα φανεί περί τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία των εγγραφών, το σίγουρο είναι ότι στα κεντρικά πανεπιστήμια θα επικρατήσει συνωστισμός και σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα σημαντική αποψίλωση.

Πάντως, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας αναμένεται να βουλιάξουν από αιτήσεις για μετεγγραφές. Από τους 40.000 πρωτοετείς που αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μόνο οι 20.000 εκτιμάται πως θα τα καταφέρουν να μετεγγραφούν, δηλαδή σχεδόν το 30% των πρωτοετών θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.

Είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.
1. Πληροφορικής ΕΚΠΑ
2. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ
3. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
4. Οικονομικών Επιστημών ΟΠΑ
5. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
6. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
7. Φυσική Αθήνας
8. Μαθηματικών ΑΠΘ
9. Χημείας
10. Ιατρικής
11. Φιλολογίας ΕΚΠΑ
12. Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
13. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολ ΕΜΠ
14. Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ
15. Βιολογίας ΕΚΠΑ

Ειδικότερα, τα τμήματα πληροφορικής του ΕΚΠΑ, οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, αρχιτεκτόνων μηχανικών και οικονομικών επιστημών στην Αθήνα έχουν δεχθεί κατά μέσο όρο περίπου 5.000 αιτήσεις για μετεγγραφή. Τα παιδαγωγικά τμήματα, το τμήμα φυσικής και το τμήμα φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν μεγάλη ζήτηση με περισσότερες από 2.500 αιτήσεις, ενώ στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης το τμήμα μαθηματικών συγκεντρώνει σχεδόν 4.000 αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι μετεγγραφές δημιουργούν φοιτητές δύο ταχυτήτων, καθώς θα καθίσουν στα ίδια αμφιθέατρα σπουδαστές που συγκέντρωσαν  στις πανελλαδικές έως και σχεδόν 6.000 λιγότερα μόρια. Συνεπώς οι καθηγητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν και φοιτητές με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο.