25
OCT
2012

Επαναφορά μετεγγραφών;(πηγή:Καθημερινή)

Μέτρα… χάριν παιδιάς
Tου Αποστολου Λακασα
Η απόφαση για επαναφορά των μετεγγραφών στα ΑΕΙ για τους φοιτητές οι οικογένειες των οποίων έχουν δύο ή και τρία παιδιά να φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις είναι, εν μέσω κρίσης, απόλυτα εύλογη. Πόσω μάλλον που πρυτάνεις και καθηγητές βεβαιώνουν ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίοι δεν πήγαν καν να εγγραφούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της περιφέρειας. Και αυτό διότι η οικογένειά τους δεν αντέχει την οικονομική επιβάρυνση της φοιτητικής μετανάστευσης. Η επαναφορά των μετεγγραφών θα γίνει, ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, κατ’ εξαίρεση για φέτος.

Ομως, εάν κάποιος ξετυλίξει την αλληλουχία των γεγονότων σε βάθος διετίας που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση θα διαπιστώσει, για μία ακόμη φορά στην ελληνική κρατική μηχανή, την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και την επικράτηση της μικροπολιτικής.

Το πρώτο… βήμα έγινε όταν το 2010 η ηγεσία του υπουργείου έλαβε τη λαϊκίστικη και καταστροφική απόφαση να καταργήσει -με ισχύ από τις πανελλαδικές εξετάσεις της ίδιας χρονιάς- τη βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, είχαμε την κατάντια ο τελευταίος επιτυχών στα ΤΕΙ να εισαχθεί με βαθμό 0,9 και στα πανεπιστήμια με 2,3. Βέβαια, οι κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ μειώθηκαν στις 4.108 από τις 20.390 του 2009. Αρα, αυξήθηκε η πελατεία για τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια, για τις καφετέριες και τα φαστφουντάδικα.

Ακολούθησε το 2011 η απόφαση για κατάργηση των μετεγγραφών των παιδιών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και όσες πληρούσαν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια και η υπαγωγή των παιδιών αυτών στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, που διεκδικούν κάθε χρόνο ξεχωριστό αριθμό θέσεων από εκείνες των υποψηφίων της γενικής σειράς. Αποτέλεσμα ήταν οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 να στιγματισθούν από τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες των εισακτέων από τις ειδικές αυτές κατηγορίες, με χαρακτηριστικότερες βαθμολογίες τα 1.885 μόρια που απαιτήθηκαν για την εισαγωγή στη Φιλολογία Αθηνών και τα 2.604 μόρια για το Μαθηματικό Αθήνας.

Οι κενές θέσεις ήταν ακόμη λιγότερες και από το 2010: συνολικά 1.568.

Ολα τα παραπάνω αποφασίστηκαν όταν πλέον είχε ξεσπάσει η οξύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και ήταν στους πάντες ορατό ότι, έπειτα από 20 χρόνια αλόγιστης διεύρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ευρωπαϊκά κονδύλια, η χώρα δεν αντέχει τη λειτουργία 24 πανεπιστημίων και 16 ΤΕΙ. Επίσης, ήταν αναμενόμενο ότι λόγω των περικοπών, πολλοί φοιτητές (και όχι μόνο τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών) δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν εκτός έδρας.

Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα το υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει τη δυνατότητα των μετεγγραφών, κατ’ εξαίρεση μόνο για φέτος. Κάτι που σίγουρα δηλώνει ότι, με βάση τον σχεδιασμό που γίνεται, δεν θα χρειαστούν μετεγγραφές το 2013 αφού, μάλλον, τότε η οικονομική κρίση θα έχει αμβλυνθεί…