29
APR
2012

Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον νόμο για ΑΕΙ

Υπέρ αλλά με βελτιώσεις φαίνεται πως είναι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί που είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές

Βελτιώσεις στον νόμο για τα ΑΕΙ υπόσχεται η πλειονότητα των πανεπιστημιακών, οι οποίοι -μέσα από εκλογικούς συνδυασμούς- ζητούν την ψήφο του εκλογικού σώματος. Από την ενδεικτική καταγραφή των απόψεων των υποψηφίων πανεπιστημιακών, που επιχειρεί σήμερα η «Κ», γίνεται σαφές ότι οι περισσότεροι δίνουν… ψήφο εμπιστοσύνης στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος-πλαίσιο στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ. «Ο νόμος αγγίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Και η ρίζα της κακής λειτουργίας των ΑΕΙ τα τελευταία 30 χρόνια είναι οι «αιώνιοι φοιτητές-πολιτευτές». Ο νόμος περίπου καταργεί την εξουσία τους και ανοίγει νέα προοπτική για την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Εάν η εφαρμογή του νόμου ανασταλεί, όπως επιθυμούν ορισμένοι πρυτάνεις και υποστηρικτές τους, τότε θα αναβληθεί η αναβάθμιση των ΑΕΙ» λέει στην «Κ» ο κ. Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Παν. Αθηνών και υποψήφιος με τη Δράση στην Α΄ Αθηνών.

Συνολικά, περίπου 80 πανεπιστημιακοί θέτουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Πόσοι θα εκλεγούν; Στην απερχόμενη Βουλή 12 ήταν πανεπιστημιακοί και ένας εξ αυτών αρχηγός κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνταγματολόγος στο ΑΠΘ.

«O νόμος προσφέρει νέες δυνατότητες, όμως υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσεκτικής αναθεώρησης και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι όποιες αλλαγές τρομάζουν. Θεωρώ, π. χ., λογική αλλαγή την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης, γιατί όταν τα ΑΕΙ δεν έχουν πιστώσεις θίγονται όχι οι μειοψηφίες που παρακωλύουν τις εκλογικές διαδικασίες αλλά οι φοιτητές, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, η έρευνα, η φοιτητική μέριμνα» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κώστας Καρτάλης, καθηγητής στο Παν. Αθηνών, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.

«Ναι, υπερψηφίστηκε στη Βουλή σε μια πρωτοφανή διακομματική συμφωνία. Εκτοτε, όμως, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί σε αρκετά σημεία του λόγω αντιδράσεων καλοπίστων ή από σκοπιμότητες. Αναμφισβήτητα έχει θετικές όπως και αρκετές αρνητικές πρόνοιες. Η υπερψήφισή του δεν μπορεί να καλύψει τα προβληματικά σημεία. Επείγει η διόρθωση, ώστε να εφαρμοστεί στην ολότητά του» τόνισε στην «Κ» ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ υποψήφιος με τη Ν. Δ. στη Λέσβο, κ. Κώστας Μουτζούρης.

Κατόπιν ακολουθούν δύο ξεκάθαρα «Οχι» στον νόμο. «Ο βασικός στόχος του είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε. Ε. Τα ΑΕΙ οργανώνονται σε «επιχειρηματική» βάση έτσι ώστε η παρεχόμενη από αυτά εκπαίδευση – «κατάρτιση» να είναι αυστηρά συνδεδεμένη με τις εκάστοτε ανάγκες των επιχειρήσεων και το «παραγόμενο» (κυριολεκτικά) εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό να στερείται «εκ κατασκευής» κάθε επαγγελματικού δικαιώματος και εργασιακής εγγύησης» σημειώνει στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ, καθηγητής ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης.

Με συνολικά 16 πανεπιστημιακούς στα ψηφοδέλτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μεταξύ των κομμάτων την πρωτιά, με κριτήριο τον αριθμό υποψηφίων από τον χώρο των ΑΕΙ. «Ο νόμος πνέει τα λοίσθια. Δεν έγινε γι αυτόν κανένας ουσιαστικός διάλογος εκτός βέβαια από τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκη (ΠΑΣΟΚ) και τη γραμματέα Ε. Μπουρνόβα (ΔΗΜΑΡ), που αυθαιρέτησαν ως ο αίσχιστος κομματικός συνδικαλισμός. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν οι επανειλημμένες αποφάσεις όλων σχεδόν των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων, ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου» αναφέρει ο κ. Κώστας Μπασιούκας, από το Παν. Ιωαννίνων, που θέτει υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί με βασικές διατάξεις του νόμου που αφορούν όχι μόνο το μοντέλο διοίκησης. Προσωπικά πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαπλοκή και διαφθορά. Από την άλλη, η κατάργηση των τμημάτων θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα θέματα των σπουδών και των πτυχίων» λέει από την πλευρά της η καθηγήτρια Παν. Αθηνών και υποψήφια στην Α΄ Αθηνών με τη ΔΗΜΑΡ κ. Σόνια Τσιτήλου. Και προσθέτει: «Αποτελεί, όμως, νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Κατά την εφαρμογή του οι τροποποιήσεις θα είναι αναπόφευκτες, και εμείς θα συμβάλλουμε στις αλλαγές μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών».

Απαραίτητος ο διάλογος

«Χρειάζονται αλλαγές με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο νόμος έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ένας νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται. Μπορεί όμως να βελτιωθεί μέσα από διάλογο και σίγουρα όχι σε κλίμα πόλωσης, όπως αυτό έχει δημιουργηθεί σήμερα με ευθύνη και του υπ. Παιδείας και μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας» αναφέρει στην «Κ» η κ. Λενιώ Μυριβήλη, πανεπιστημιακός στο Παν. Αιγαίου και υποψήφια στην Α΄ Αθηνών με τους Οικολόγους Πράσινους.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει διότι ανοίγει πολύ μεγάλες δυνατότητες στα ΑΕΙ. Τα απαλλάσσει από τον κομματισμό, τους επιτρέπει να διαπρέψουν σε διδασκαλία και έρευνα. Το μόνο πρόβλημα για όσους αντιδρούν είναι η αξιολόγηση και η απώλεια των θώκων τους» λέει στην «Κ» ο Θανάσης Ζορμπάς, υπεύθυνος Παιδείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Η εφαρμογή του αποτελεί στοίχημα» για την υπέρβαση της κρίσης. «Για την κοινωνία έχει μια συμβολική, εμβληματική αξία που ξεπερνά αυτή καθ εαυτή την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση» λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ και υποψήφιος στο Επικρατείας με τη Δράση, κ. Ορέστης Καλογήρου.

Του Αποστολου Λακασα | Kathimerini.gr

Leave a Reply

*

captcha *