30
AUG
2014

Οδηγίες για νέους φοιτητές (iefimerida.gr)

Με το τέλος του καλοκαιριού χιλιάδες παιδιά που πέτυχαν στις Πανελλήνιες θα ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, αυτό των φοιτητικών χρόνων. Προκειμένου λοιπόν αυτή η περίοδος να είναι πραγματικά αξέχαστη, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για νέους φοιτητές.

Από το φοιτητικό σπίτι, μέχρι τις νέες γνωριμίες και τον κοινωνικό περίγυρο στη νέα σχολή, η ιστοσελίδα neolaia.gr κατατοπίζει πλήρως τους καινούργιους φοιτητές με έξυπνες και πρακτικές συμβουλές.

Διαμονή
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) όσοι φοιτητές έχουν περάσει μακριά από τον τόπο κατοικίας τους πρέπει να προσέξουν ορισμένα πράγματα στην αναζήτηση νέου σπιτιού

  • Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
  • Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτήν την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους.
  • Να απευθύνονται σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου της μίσθωσης.
  • Να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κ.λπ.).
  • Να ρωτούν για το ποσοστό που θα πληρώσουν στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.
  • Να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος.
  • Να βλέπουν αρκετές κατοικίες, πριν καταλήξουν.
  • Να μην βιάζονται να συμφωνήσουν και να αναζητούν κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις Σχολές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή συγκοινωνία.
  • Η σύνταξη μίας λίστας με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο σας σπίτι κρίνεται απαραίτητη.
  • Διατηρήστε το διαμέρισμα σε άριστη κατάσταση. Και ο ιδιοκτήτης θα είναι ευχαριστημένος και εσείς δεν θα έχετε περιττά έξοδα κατά την αποχώρησή σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών υπάρχει οικονομική αρωγή, που βασίζεται στην κρατική μέριμνα. Επίδομα στέγασης δηλαδή, πληροφορίες για το οποίο αναμένουμε από το υπουργείο, αλλά και με ένα τηλεφώνημα στη γραμματεία της σχολής, θα μάθετε τις αλλαγές στα κριτήρια που πρέπει να τηρείτε!

Κοινωνικές σχέσεις
Η πρώτη εντύπωση σε συμφοιτητές και καθηγητές είναι πολύ σημαντική και πιθανότατα θα σας «στοιχειώνει» για όλη τη διάρκεια των φοιτητικών σας χρόνων. Καλό είναι οι νέοι φοιτητές να ενημερωθούν εξαρχής για το περιβάλλον της σχολής στην οποία πρόκειται να πάνε, ώστε να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτό, διατηρώντας το στυλ τους, αλλά αποφεύγοντας τις ακρότητες. Σημαντικό είναι επίσης να είστε θετικοί και καλοπροαίρετοι με τους γύρω, γιατί ειδικά για τους φοιτητές μακριά από το σπίτι τους, οι συμφοιτητές θα είναι η «οικογένεια» σας για τα επόμενα χρόνια. Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειρήνη Μεσσήνη προτείνει:
1. Δείξε συνέπεια, να είσαι στην ώρα σου!
2. Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μη το παίζεις όμως ξερόλας!
3. Δείξε θάρρος και δύναμη, δίωξε το φόβο και το άγχος!
4. Δείξε ωριμότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία, δεν είσαι πια στο σχολείο!
5. Δείξε καλή διάθεση και θετική ενέργεια, δεν πήγες εκεί με το ζόρι.
6. Δείξε σεβασμό και ευγένεια στους καθηγητές και στους συμφοιτητές σου, σε όλους ανεξαιρέτως. Μην υποτιμήσεις κανέναν!
7. Δείξε κοινωνικότητα, ευγένεια και επιθυμία για νέες γνωριμίες και συνεργασίες.
8. Δείξε δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες.
9. Δείξε διάθεση για μάθηση.
10. Δείξε τη θέληση σου για επιτυχία.

Εξεταστική: Do’s και Dont’s
Ενα μεγάλο άγχος των νέων φοιτητών είναι η επερχόμενη εξεταστική. Εδώ η βασική συμβουλή είναι μία: Ξεχάστε τη Λυκειακή νοοτροπία. Στις σχολές το διάβασμα απαιτεί έξυπνο σύστημα, μέθοδο, δημιουργικότητα (και ίσως ένα λαμπερό χαμόγελο από την Τύχη). Η παρακολούθηση στα περισσότερα μαθήματα κρίνεται απαραίτητη, γι’ αυτό μην πέσετε στην παγίδα της «προαιρετικής».

Ποτέ, μα ποτέ μην πεις: «Δεν έχω διαβάσει, τι να κατέβω να κάνω»
Ισως έτσι να χάνεις μία μοναδική ευκαιρία, στην οποία έχουν πέσει εύκολα θέματα, ή πράγματα που άκουσες στην παρακολούθηση ή στο διάδρομο πηγαίνοντας να γράψεις, ή θυμάσαι από το Λύκειο. Συνίσταται επίσης και ο αυτοσχεδιασμός.

Ποτέ μη δίνεις λευκή κόλλα στο 10λεπτο
Μπορεί η τύχη να μην έλαμψε από την πρώτη στιγμή που μπήκες στην αίθουσα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο επόμενο τρίωρο.

Γνώριζε καλά τα βασικά μαθήματα
Για παράδειγμα δε νοείται να είσαι λογιστική και να έχεις κενά στα μαθηματικά. Γι’ αυτό καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος.

Συλλογικό διάβασμα
Είπαμε ξεχνάμε τη νοοτροπία του Λυκείου. Το διάβασμα με παρέα είναι πιο διασκεδαστικό και σίγουρα πολύ πιο αποδοτικό.

Μην μαθαίνεις παπαγαλία το βιβλίο
Ο καθηγητής δεν έχει απέναντι του μαθητή δημοτικού. Περιμένει να δει την κριτική ικανότητα και την δημιουργική σκέψη των φοιτητών.

Υπολόγιζε να περνάς τουλάχιστον το 50% των μαθημάτων κάθε εξεταστικής
Στο τελευταίο έτος θα καταλάβεις γιατί είναι σημαντικό αυτό.

Φοιτητικές Παρατάξεις
Ενα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετά τους νέους φοιτητές. Το πώς θα συμπεριφερθείτε σε αυτές τις περιπτώσεις αντικειμενικά εξαρτάται από εσάς. Η αγένεια δεν είναι λύση και καλό είναι να μην ξεκινήσετε με εχθρούς τη φοιτητική σας ζωή. Αν δε θέλετε να συμμετάσχετε στα κομματικά, η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρείτε καλή τυπική σχέση με τους περισσότερους (με όλους δεν γίνεται) διατηρώντας τις δικές σας άμυνες στις όποιες «πιέσεις» τους. Δοκιμάστε να μπείτε σε γενική συνέλευση, πάρτε συμβουλές για τον κύκλο σπουδών και κυρίως μην δίνετε αλόγιστα το νούμερο του κινητού σας.