16
AUG
2017

Τι μπορείτε να κάνετε με ένα πτυχίο Χημείας

Τι μπορείτε να κάνετε με ένα πτυχίο χημείας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποκτήσετε πτυχίο στη χημεία. Μπορείτε να σπουδάσετε χημεία επειδή έχετε ένα πάθος για την επιστήμη, αγαπάτε τα πειράματα και να εργάζεστε σε ένα εργαστήριο ή θέλετε να τελειοποιήσετε τις αναλυτικές και επικοινωνιακές δεξιότητές σας. Ένα πτυχίο στη χημεία ανοίγει πόρτες σε πολλές σταδιοδρομίες , όχι μόνο ως χημικός!

Καριέρα στην ιατρική

Ένας από τους καλύτερους προπτυχιακούς τίτλους για την ιατρική ή οδοντιατρική σχολή είναι η χημεία. Ακολουθώντας ένα πτυχίο χημείας θα κάνετε μαθήματα βιολογίας και φυσικής, το οποίο σας βάζει σε μια εξαιρετική θέση για να δώσετε κατατακτήριες εξετάσεις ή να δώσετε ξανά Πανελλήνιες Εξετάσεις. Επίσης αν σκέπτεστε Ιατρική στην Αμερική θα υπερέχετε στο MCAT ή στις άλλες εξετάσεις εισαγωγής. Πολλοί μαθητές ιατρικής στις ΗΠΑ λένε ότι η χημεία είναι το πιο δύσκολο από τα θέματα που χρειάζεται να κατακτήσουν, οπότε το Χημικό τμήμα θα σας προετοιμάσει για τις δυσκολίες της ιατρικής σχολής και σας διδάσκει πώς να είστε συστηματικοί και αναλυτικοί όταν ασκείτε την ιατρική.

Καριέρα σαν μηχανικός

Πολλοί φοιτητές που έχουν πτυχίο στη χημεία παρακολουθούν μεταπτυχιακό στα πολυτεχνεία για μηχανικοί, ιδιαίτερα στη χημική μηχανική . Οι μηχανικοί έχουν καλή απασχόληση στην αγορά εργασίας, ταξιδεύουν, πληρώνονται καλά και έχουν εξαιρετική ασφαλιστική κάλυψη και άλλα πλεονεκτήματα (πριμ). Ο πτυχιακός τίτλος της χημείας προσφέρει εις βάθος αναλυτικές μεθόδους, επιστημονικές αρχές και έννοιες χημείας που μεταφράζονται σε καλά θεμελιωμένες γνώσεις στον τομέα της μηχανικής επεξεργασίας , των υλικών κλπ.

Καριέρα στην έρευνα

Το πτυχίο της χημείας σας τοποθετεί τέλεια για μια καριέρα στην έρευνα γιατί σας εκθέτει σε βασικές εργαστηριακές τεχνικές και αναλυτικές μεθόδους, σας διδάσκει πώς να διεξάγετε και να αναφέρετε την έρευνα και ενσωματώνει όλες τις επιστήμες και όχι μόνο τη χημεία. Μπορείτε να πάρετε μια θέση εργασίας ως τεχνικός απευθείας από το Πανεπιστήμιο ή να χρησιμοποιήσετε το πτυχίο χημείας σαν σκαλοπάτι για τις προηγμένες σπουδές στη χημική έρευνα, τη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία, τα υλικά, τη φυσική, τη βιολογία, ή σχεδόν οποιαδήποτε επιστήμη.

Καριέρα στη διεύθυνση επιχειρήσεων (managment)

Το πτυχίο χημικού ταιριάζει τέλεια με ένα MBA, ανοίγοντας πόρτα στη διεύθυνση/διαχείριση εργαστηρίων π.χ. οινολογικό εργαστήριο ή χημείο αναλύσεων, επιχειρήσεων τεχνικών έργων όπως διαχείρισης απορριμάτων, αφαλάτωσης και στη βιομηχανία. Οι χημικοί με έφεση σε επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή να εργαστούν ως εκπρόσωποι πωλήσεων ή τεχνικοί για εταιρείες οργάνων, συμβουλευτικές εταιρείες ή φαρμακευτικές εταιρείες. Το δίδυμο επιστήμη/επιχείρηματικότητα έχει δύναμη και εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης.

Διδασκαλία

Ένα πτυχίο χημείας ανοίγει τις πόρτες στο διδακτικό έργο, στο λύκειο, στο γυμνάσιο, σε φροντιστήρια, τεχνικά λύκεια, ΙΕΚ κ.α. Θα χρειαστείτε ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα για να διδάξετε στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

 Τεχνικός συγγραφέας

Οι τεχνικοί συγγραφείς μπορούν να εργαστούν σε εκπόνηση εγχειριδίων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σε μέσα ενημέρωσης και διατύπωση ερευνητικών προτάσεων λ.χ. προς χρηματοδοτικά κέντρα. Θυμηθείτε όλες αυτές τις εργαστηριακές αναφορές που υποβάλλατε και πόσο σκληρά προσπαθήσατε προκειμένου να εξηγήσετε περίπλοκες επιστημονικές έννοιες σε φίλους από άλλους τομείς. Ένα πτυχίο στη χημεία δίνει τις οργανωτικές και γραπτές δεξιότητες που απαιτούνται για μια πορεία σταδιοδρομίας στην τεχνική γραφή. Το πτυχίο του χημικού σας δίνει τις βάσεις για όλες τις επιστήμες, δεδομένου ότι έχετε παρακολουθήσει μαθήματα στη βιολογία, στα μαθηματικά  και τη φυσική πέρα από τη καθαρή χημεία.

 Δικηγόρος ή νομικός βοηθός

Οι χημικοί συχνά προχωρούν σε νομικές σπουδές. Πολλοί στο εξωτερικό επιδιώκουν το δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αν και το περιβαλλοντικό δίκαιο είναι επίσης πολύ μεγάλο.

 Σχεδιαστής λογισμικού

Εκτός από το χρόνο σε κάποιο εργαστήριο, οι χημικοί στις μεγαλύτερες εταιρείες χημείας εργάζονται σε υπολογιστές, χρησιμοποιώντας και γράφοντας προγράμματα για να βοηθήσουν με τους υπολογισμούς. Ένα πτυχίο στη χημεία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για προχωρημένες σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών ή στον προγραμματισμό. Ή, μπορεί να είστε σε θέση να σχεδιάζετε λογισμικό, μοντέλα ή προσομοιώσεις κατ κατευθείαν χωρίς να έχετε διδαχθεί προγραμματισμό, ανάλογα με τις ικανότητές σας. Λέγετε ότι οι χημικοί που κάνουν θεωρητική.υπολογιστική χημεία είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες υπολογιστικού χρόνου μετά τους μετεωρολόγους.

 Θέσεις διεύθυνσης/διαχείρισης

 Πολλοί πτυχιούχοι με πτυχίο χημείας και άλλους τίτλους επιστήμης δεν εργάζονται στην επιστήμη, αλλά παίρνουν θέσεις στο λιανικό εμπόριο, σε παντοπωλεία, στα εστιατόρια, στις οικογενειακές επιχειρήσεις ή σε πολλές άλλες καριέρες. Το πτυχίο του Πανεπιστημίου βοηθά τους πτυχιούχους να ανέλθουν γρήγορα σε διοικητικές θέσεις. Οι σπουδές χημείας είναι προσανατολισμένες στις λεπτομέρειες και την ακρίβεια. Συνήθως, εργάζονται σκληρά, δουλεύουν καλά ως μέλη ομάδας και ξέρουν πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους. Ένα πτυχίο χημείας μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για να πετύχετε σε κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα!

ΚΑΡΙΕΡΑ ΧΗΜΙΚΟΥ

Εδώ είναι με μια ματιά σε ορισμένες από τις επιλογές σταδιοδρομίας που σχετίζονται με τη χημεία:

Αγροχημεία,
Αναλυτική Χημεία,
Ανόργανη Χημεία
Αστροχημεία,
Ατμοσφαιρική Χημεία,
Βιομηχανία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου,
Βιομηχανία πλαστικών,
Βιομηχανία Πολυμερών,
Βιομηχανία χαρτιού,
Βιοτεχνολογία,
Βιοχημεία,
Γεωχημεία,
Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων,
Διαχείριση Ερευνας & Ανάπτυξης,

Διδασκαλία,
Εγκληματολογία,
Εθνοβοτανολογία,
Ειδικός Χημικών Πληροφοριών,
Εξερεύνηση του διαστήματος,
Επιμεταλλώσεις,
Επιστήμη υλικών,
Επιστημονικός συγγραφέας,
Επιφανειακή Χημεία,
Καλλυντικά,
Κατάλυση,
Καταναλωτικά προϊόντα,
Κεραμική βιομηχανία,
Κλωστοϋφαντουργία,
Κολλοειδή,
Κυβερνητική πολιτική,
Μεταλλουργία,
Νόμος περί ευρεσιτεχνιών,

Οργανικός Χημικός,
Περιβαλλοντική Χημεία,
Περιβαλλοντικό Δίκαιο,
Πωλήσεις Χημικών,
Στρατιωτικά Συστήματα,
Συμβουλευτικές υπηρεσίες,
Σχεδιασμός Λογισμικού,
Τεχνική συγγραφή,
Φαρμακευτικά προϊόντα,
Φάρμακο,
Φυσική χημεία,
Χημεία αρωμάτων,
Χημεία τροφίμων,
Χημική Μηχανική,
Χημική Τεχνολογία
Χημικός (φαρμακοποιός),
Χρώματα,
Ωκεανογραφία.

Και αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης.
Μπορείτε να εργαστείτε σαν χημικός σε οποιοδήποτε βιομηχανικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό ή κυβερνητικό πεδίο. Η χημεία είναι μια πολύ ευέλικτη επιστήμη. Η μάθηση της χημείας συνδέεται με εξαιρετικές αναλυτικές και μαθηματικές δεξιότητες. Οι φοιτητές χημείας είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα και να σκεφτούν/αναλύσουν τα πράγματα σε βάθος. Αυτές οι δεξιότητες είναι χρήσιμες για οποιαδήποτε εργασία!